söndag 21 augusti 2016

Vilse

Ett gäng ungdomar ska åka på konfirmationsläger. De flesta känner varandra sen tidigare, andra är helt nya i gruppen. Redan i bussen märks det tydligt vilka som är poppis och vilka som är nördarna.

De är inte på väg till ett traditionellt konfaläger. De ska inte sitta inomhus och ha bibelstudier och fundera över livets mening. Nej, de ska leva friluftsliv, paddla kanot, laga mat över öppen eld och tälta. Flera av dem åker nog mest dit för att få hänga med kompisar och campa. Kanske få hångla?

Men snart förändras allt. Två kanoter kommer ifrån de andra och när de ska välja riktning runt en ö kommer de fel. På flera dygn ser de inte till de andra. Det mesta av maten är nerpackad i ledarnas kanoter och ungdomarna är inte vana vid att göra upp eld och lägga om sår själva. När helikoptern kommer och söker efter dem har de tagit beslutet att gena genom en skogsdunge och syns därför inte.

Ute i vildmarken bor det en kille, inte mycket äldre än dem själva, som ser området som sitt revir. Här bor han i en liten stuga. Gör viltfällor, jagar och fäller sitt byte. Är ett med det vilda. Och så bryts friden av ett gäng högljudda tonåringar?! De kommer och inkräktar på hans revir?! Det går inte för sig!

Vilse är en jättespännande överlevnadsberättelse. Jag gillar att följa hur gänget är mot varandra, hur det förändras när de pendlar mellan hopp och förtvivlan. Under ett par dagar får man följa glädje, kärlek, avundsjuka, ilska. Ett försvinnande. Och till och med ett mord.

ISBN: 9789132168192

Inga kommentarer: